Picie piwa, oddawanie się masażom i słuchanie odprężającej muzyki to dla wielu z nas sposób na udany odpoczynek i relaks. Dla Japończyków to natomiast typowa metoda hodowli krów Wagyu. Tak przygotowana wołowina jest bardzo smaczna, zdrowa i… droga.
Kegare – nieczyste lepiej smakuje?
Ryż, warzywa i owoce morza to typowe dania kuchni japońskiej. Zaskakujący więc wydaje się fakt, że to właśnie z Japonii, gdzie przez niemalże tysiąc lat obowiązywała prohibicja mięsna, pochodzi najlepsza wołowina świata.
Zdumiewające okazują się być również statystyki dotyczące ilości spożycia mięsa wołowego na świecie, które świadczą o tym, że w Japonii, gdzie nie ma tradycji związanych z jedzeniem mięsa, a zakaz jego spożywania obowiązywał do 1868 roku, ludzie zjadają 5 razy więcej wołowiny niż w Polsce. W Kraju Kwitnącej Wiśni przeciętny mieszkaniec konsumuje rocznie około 10 kilogramów wołowiny, zaś w Polsce mniej więcej 2 kg.
Mimo tych znaczących różnic oba kraje należą do państw, gdzie wskaźnik spożycia tego mięsa jest najniższy na świecie. W japońskiej diecie wołowina nie zajmuje najważniejszego miejsca w menu, niemniej jednak jest kilka potraw z mięsa krowiego, które na stałe wpisały się w jadłospis Japończyków. Jedną z podstawowych jest uznana za danie narodowe kare raisu, czyli curry z ryżem, warzywami oraz paskami wołowiny.
Oficjalną zgodę na spożywanie mięsa w Japonii wydał cesarz Meiji, który w 1872 roku, świętując obchody Nowego Roku, spożył posiłek mięsny. Szybko pojawiły się lokale, gdzie serwowano potrawy z mięs, a ludność wiejska zaczęła hodować bydło w celach konsumpcyjnych. Wcześniej, za sprawą wpływów buddyzmu, mięso było traktowane jako ”kegare”, czyli czynnik kalający człowieka. Z tego powodu Japończycy nie jedli mięsa, a bydła używali wyłącznie jako zwierząt pociągowych oraz w celach rozrywkowych.
Dlaczego więc, mimo niesprzyjających warunków i stosunkowo niewielkiego doświadczenia w hodowli bydła przez Japończyków, wołowina z japońskich krów stała się najbardziej pożądaną, a przez to najdroższą na świecie? Wszystko za sprawą jakości, właściwości odżywczych i wspaniałych walorów smakowych wołowiny z Wagyu, a w szczególności z jej najdelikatniejszej odmiany pochodzącej od krów hodowanych w mieście Kobe.
Bądźmy delikatni!
Mięso z krów Wagyu jest delikatne i aromatyczne. Swój smak zawdzięcza specyficznej metodzie hodowli. Krowy karmione są ekologiczną, certyfikowaną paszą oraz pojone piwem, które równomiernie rozprowadza tłuszcz w tkance mięśniowej. Dodatkowo bydło jest poddawane masażom.
Krowy Wagyu spędzają całe dnie stojąc w jednym miejscu, co sprawia, że często są ospałe, dlatego hodowcy pobudzają zwierzęta poprzez codzienne masowanie. Hodowca bierze do ust sake, po czym wypluwa płyn na krowę rozpylając go na całej powierzchni skóry zwierzęcia. Następnie wmasowuje sake w ciało krowy za pomocą specjalnych rękawic wykonanych z trawy. Na tym jednak nie koniec. Zwierzętom dla większego relaksu puszczana jest muzyka klasyczna.
Japończycy bardzo dbają również o to, by krowy pozostały spokojne aż do końca, dlatego ubój odbywa się w humanitarnych warunkach. Tak przygotowana wołowina jest wzbogacona w tłuszcz o marmurkowym wyglądzie, który pozwala na pieczenie steku bez dodatkowych tłuszczów.
Jak twierdzą dietetycy, mięso krów Kobe jest odpowiednie dla diety niskocholesterolowej. Ten typ wołowiny, ze względu na obecność kwasów omega 3, porównuje się z rybami i małżami. Za taki rarytas trzeba jednak słono zapłacić, bo aż 500 dolarów za kilogram.
Wspaniałe walory smakowe wołowiny Kobe oraz jej rzeczywisty potencjał ekonomiczny na rynku kulinarnym dostrzegła restauracja Fleur w Las Vegas, która wykorzystuje ten typ mięsa wołowego do przygotowania najdroższego na świecie burgera. Oprócz wołowiny Kobe w jego składzie odnajdziemy czarne trufle oraz sos truflowy. Burgera podaje się z frytkami oraz w towarzystwie butelki wina Petrus z 1995 roku. Za takie danie trzeba zapłacić 5 tysięcy dolarów. Natomiast cena steku, który zazwyczaj waży 350 g, to 350 dolarów. Mimo to chętnych nie brakuje, ponieważ, aby móc cieszyć się smakiem burgera, zamówienie trzeba złożyć z kilkutygodniowym wyprzedzeniem.
Znak handlowy Kobe Beef
Zamawiając w japońskiej restauracji stek z wołowiny Kobe możemy mieć pewność, że mięso jest najwyżej jakości, ponieważ japoński rząd ustanowił standardy, które wołowina ze znakiem Kobe Beef musi spełniać.
Wbrew nazwie Kobe Beef, zwierzę nie musi pochodzić z miasta Kobe; wystarczy, że urodzi się na terenie Japonii i pochodzi z rasy Wagyu. Czystość rasowa nie jest wymagana jedynie, gdy krowa pochodzi ze skrzyżowania Wagyu z rasami: szwycle, Shortorm i Simental. Ponadto wołowina opatrzona znakiem Kobe Beef pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych jałowców w wieku od 22 do 30 miesięcy, które do 4 roku życia są karmione wyliczonymi dawkami ekologicznej, certyfikowanej paszy.
Walory smakowe tak przygotowanego mięsa zwróciły dużą uwagę innych krajów. Rząd japoński zakazał jednak eksportu rodzimych krów za granicę. Mimo tego w 1976 roku sprzedano do USA pierwsze sztuki tego bydła w celach naukowych. Obecnie zwierzęta znajdują się również w Australii oraz w Europie: w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Belgii czy Francji.
W tym ostatnim kraju przedstawiciel przemysłu winiarskiego, Jean Charles Tastavay, zaproponował, by poić krowy winem, a nie piwem, przez co zwierzęta mają być szczęśliwsze. Koszt dziennego utrzymania francuskiej krowy wzrósł co prawda z 6 do 18 euro, ale Francuzi mają nadzieję, że dzięki temu luksusowe mięso pochodzące od ich krów będzie jeszcze lepszym źródłem dochodów niż japońskie. Jeśli chodzi o hodowlę w Polsce, wg Polskiego Związku Hodowców Bydła Mięsnego na razie możemy się pochwalić tylko jednym gospodarstwem posiadającym osobniki tej rasy.
Ze względu na niekontrolowany przyrost krów Kobe na świecie, rząd japoński zastrzegł w 2006 roku nazwę Kobe Beef jedynie dla osobników urodzonych i hodowanych na terytorium Japonii.
Autor: Katarzyna Augustyniak
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Maciej Stresz
A Joe Calzaghe?